София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Студентите в Благоевград блокираха общината (ОБНОВЕНА)

Напрежението след смъртта на 19-годишното момиче расте

6 годиниИнциденти 1 Боряна Райчева

Вчера 19-годишната Фатиме беше убита от камион, докато пресичала пешеходна пътека в Благоевград.

Стотици студенти и граждани се събраха и днес на протест и блокираха движението по улица "Славянка" в Благоевград. Сутринта, в 7.30 часа, те се събраха на мястото, където вчера загина младото момиче. Протестиращите настояват кръстовището между улиците "Славянска" и "Дойран", където стана инцидента, да бъде обезопасено. Студентите настояват за поставянето на светофар. Снощи 400 студенти, колеги на загиналата, организираха бдение-протест на кръстовището, където беше пометено момичето. Пешеходната пътека е отрупана с цветя, а колегите и приятелите на загиналото момиче държат нейни снимки с черна лента. Студентите са категорични, че ще продължат мълчаливото си бдение, докато институциите не направят необходимото, за да се обезопаси улицата.

Трагедията отприщи гнева и на хората в квартал "Освобождение". Те споделиха, че многократно са подавали устни и писмени сигнали за хаоса в движението в района. Според тях десетките неправомерно паркирани коли по платната намаляват видимостта и създават предпоставки за пътни инциденти.

В 8.00 часа протестиращите тръгнаха на мирно шествие към сградата на общината. Блокираха входа на общината с желание да разговарят с кмета Атанас Камбитов, който уважи искането им. Кметът обясни, че районът е извън синята зона и нямат правомощия да репатрират автомобилите. В резултат на отговора, студентите блокираха общината. Това доведе до съгласие на кмета да бъде поставен светофар и шумяща маркировка.

Началникът на Пътна полиция в Благоевград каза, че две от платната от четирилентовия път са заети от паркирали коли и трябва да се осъществява непрекъснат контрол, за да свикнат, че трябва да спазват правилата за движение.

Окръжната прокуратура веднага започна разследване на пътния инцидент. Вчера бе извършен оглед на местопроизшествието, разпитват се и свидетели. Шофьорът на камиона е задържан за срок до 24 часа по Закона на МВР.