София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СУБСИДИРАТ ВУЗ-ОВЕТЕ САМО СЛЕД РЕАЛИЗИРАЛИ СЕ СТУДЕНТИ

ДЕНКОВ: ДО 2018 Г. ЩЕ ДАВАМЕ ПО 50% СУБСИДИЯ ЗА КАЧЕСТВО НА ОБРАЗОВАНИЕТО

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Висшите учебни заведения ще получават субсидия от държавата за реализиралите се след завършване студенти. До момента се даваха пари на университетите на база на броя на приетите учащи. Реформите в сектора бяха обявени от зам.-министъра на образованието проф. Николай Денков и главния секретар в МОН – Красимир Вълчев.

По техни думи промените целят да направят по-качествени висшите учебни заведения у нас. Проф. Денков обяви, че до 2018 г. финансирането за качество на образованието ще определя до 50% от държавната субсидия, а до 2020 – 60% ще се дават на онези, чийто кадри са се реализирали най-много на пазара на труда.
Платеното обучение в държавните университети ще остане опция на учебните заведения, категоричен беше още той. По негови думи промените ще обърнат фокуса към качеството на образование, а не към количеството на учащите се, както е досега. Според зам.-министърът е важно не колко души има, а какво се случва с тях след като излязат с диплома за висшисти.
50% от излязлите от университетите не се реализират по специалността, която са изучавали. Броят на студентите в държавните и частни училища е 24 хил.
Това е ръст с 3 пъти за последните 25 години. Броят на специалностите също се е покачил двойно от 2000 г. до момента.
От министерството съобщиха, че инженерните специалности са приоритетни като нужда от кадри в пазара на труда, а екзотичните филологии са сред защитените поради малкия брой студенти, които ги записват.