София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съд манипулира свидетели за вота в с. Беден

Не били нужни показания от всички, ако са еднакви

6 годиниПравосъдие 5 Боряна Райчева

Поредна доза от грозни манипулации и фалшификации на местните избори, от страна на ГЕРБ, лъснаха след с. Галиче и в Смолянското село Беден. Пълномощниците по време на частичния вот - Рабие Кьосева, Севдалина Димитрова, Дияна Чаушева и упълномощения представител на БСП Костадинка Димитрова разказаха пред Административния съд страшни истории, съобщиха от пресцентъра на БСП.

Съдът в Смолян прецени, още в началото, че ако свидетелите ще споделят едни и същи наблюдения за нарушения по време на вота, не било нужно да дават показания. Според съдията по делото, ако в деня на вота, свидетелите не са подали сигнали за нарушения, също нямало основание да бъдат споделени техните наблюдения за нарушения. В същото време съдът е издал определение,  че допуска 12 свидетели.

Защитникът на БСП Аглика Виденова поиска от съда да бъде записано в протокола, че се прави опит да й бъде отказано законовото право да бъдат изложени и събрани всички доказателства в процеса. Съдът й отговори, че ако свидетелите нямат различни показания един от друг– няма нужда да се явяват.

В съдебната зала бе направена груба манипулация и невиждан натиск на част от свидетелите, които, под отлична режисура, промениха първоначалните си показания и демонстрираха пълна лоялност пред областното ръководство на ГЕРБ.

Свидетел разказа, че когато е отишла пред изборната секция е видяла разплакана жена. Кметът на Девин й е бил отказал одобрена помощ от 500 лева за изгорелия покрив на къщата й, защото бил разбрал, че не е дала гласа си за ГЕРБ. Освен това, с личния си автомобил е извозвал гласоподаватели до урната.

Секционната комисия е била отворена в 6.40 в изборния ден, а не както е по закон- в 7. Комисията е била в непълен състав и не е искала разрешение от ОИК за ранното отваряне и не е съставила протокол за това. Членовете на СИК са гласували преди 7 часа- без присъствие на медии, застъпници или пълномощници на партии, както и кандидати за кметове.  Свидетелите обясниха, че още преди официалното откриване на изборния ден са гласували струпали се граждани пред секцията и не е известно колко са пуснатите бюлетини в урната преди старта на изборния ден.

В протокола от вота е било написано едно особено мнение. По пътя между СИК и ОИК, изненадващо, особените мнения стават две. Това, на практика, опорочава действителността на протоколите на ОИК и на СИК едновременно. По закон, това е основание за касиране на вота, тъй като в делото са приложени два протокола на СИК и не е ясно кой от двата е истинският.