София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съдбата на Реджеп Ердоган се решава на 16-ти април

Разривът в отношенията между Германия и Турция не е случаен

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Политическата кариера на Реджеп Ердоган ще прилючи, ако на референдума през април турските граждани отхвърлят промяната в Конституцията, за превръщането на страната в президентска република. Това заяви експертът по международна сигурност Владимир Чуков в предаването „С други думи“ по телевизия Евроком.

Според Чуков, разривът в отношенията между Германия и Турция не е случаен. Експертът припомни, че в немски медии е изтекла информация, че зад атентатът в Южната ни съседка от миналото лято, стоят отделни кемалисти, а не обвиненият в Турция за това - Фетхуллах Гюлен.

„Битката между Германия и Турция е за Фетхуллах Гюлен. До 2013-та година той беше част от инструментариума на турската държава, неговата мрежа от сфери на влияние, в момента се използва от Германия. Германия се превърна в център на опозицията в Турция и това възпламени поведението на Ердоган“.

Владимир Чуков обясни, че президентска република Турция не трябва да се сравнява с президентската република САЩ. Причината е, че в Турция не може да се постигне баланс на силата. Цитирайки Венецианската комисия, експертът заяви, че предложените конституционни промени са недемократички.

„Президентска Република Турция след 16-ти април, ще прилича по-скоро на халифата до 1924година, отколкото на Турция, когато беше парламентарна. Те се наричат Република Турция, но искат да бъдат халифата Турция.“

Българската държава трябва да има ясна и последователна политика спрямо Турция, заяви Чуков. Според него не може българските политици, по време на избори да имат отрицателно отношение, а през останалото време положително.