София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДЕБНА РЕФОРМА СЕ ПРАВИ С ПРОМЯНА В КОНСТИТУЦИЯТА

ВСЕ ОЩЕ РАЗЧИТАМЕ НА ПАРТИЯ БСП

9 годиниПолитика 2 Боряна Райчева

Матрицата, върху която се печатат бюлетините за местните избори, трябва да се смени над 40 000 пъти. Печатарите реагираха на това още преди години, те казаха, че има технически проблем с номерацията, която е инструмент за контролиран вот и за следене на вота. Това заяви шефът на правната комисия в парламента Данаил Кирилов от ГЕРБ в студиото на предаването „Тази сутрин“ по БТВ. Част от тази информация остава в урната, тя се пипа от членове на избирателните комисии, добави той. По текста, който г-жа Манолова разви, няма никаква гаранция за вота. Не мога да гадая какво има в червената папка на г-жа Манолова, каза Кирилов, като подчерта, че обществените поръчки за печатане на бюлетини се одобряват от областните управители. Те имат право да пазят голяма част от книжата след края на изборите. В София, например, още се пазят бюлетините от 2013 г. в бомбоубежищата на училищата, но това са използваните бюлетини.

Съдебната реформа не се прави само с промяна в закона, а и с промени в Конституцията, категоричен беше той в коментара си относно нашумелите искания за реформи в системата. Откровено казано все още разчитаме на партия БСП. Една от предвидените промени е на името на БСП, тя предвижда повече функции на синдиката, добави той. Нашите партньори изразиха недоверие към част от предлаганите промени. Но това е напълно нормално за момента.

Мисля, че грешката е, че се говори за две неща едновременно. Ние искаме промяна в Конституцията, за да създадем една ефективна и стабилна съдебна система, която да резултира и в борбата с корупцията.

В посещението на Моника Маковей ме подразни този императивен тон. Аз твърдя, че има не 2, а 20 човека, които искат да работят в тази посока към ключови реформи. За мен също няма резултатност в нейната система, но не е моя работа да коментирам процесите на територията на съседната ни държава, заяви в заключение Кирилов.