София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДЕБНА РЕФОРМА ЩЕ ИМА

ПРОМЕНИ В КОНСТИТУЦИЯТА ПРЕЗ ЮНИ?

9 годиниПолитика 7 Боряна Райчева

Съдебна реформа у нас ще има, както и промяна в Конституцията. Това заяви вицепремиерът Меглена Кунева в сутрешния блок на БНТ 1. Тя подчерта, че реформата е въпрос на дни, като допълни, че тя самата е за по-ранна и по-бърза промяна.

Съдебната реформа е тест за парламента. Всички народни представители осъзнават важността на подобен акт и се подписаха под документа, добави тя. Няма връщане назад. Ако това не се случи, значи са излъгали.

Има хора, които се опитват да отложат подобни конституционни промени, защото са против промени в съдебната ни система. Аз лично имам много високи изисквания относно реформите. Надявам се, още до месец юни промените в Конституцията да бъдат гласувани и приети на първо четене, заяви вицепремиерът Меглена Кунева. По този начин ще отсеем хората, които искат нещата да се подобрят и тези, които искат да си останем страна със сива икономика.

Конституционните промени са нужни и поради членството на страната ни в Европейския съюз, категорична беше тя. Христо Иванов наложи много добър диалог с прокуратурата и Висшия съдебен съвет. Главният прокурор също се обяви за по-строг контрол, припомни още тя. Колегите ми от парламентарната група на Реформаторския блок се обявиха за влизане на тези промени от следващия мандат на главния прокурор. Причината е, че подобни действия може да се сметнат за персонална атака срещу Сотир Цацаров, уточни тя.

Не смятам, че козметични промени в закона и съдебната система ще са ефективни, категорична беше Кунева. Ако това се случи те няма да засегнат никого и няма да предизвикат медиен интерес. Няма план „Б“, добави още тя. Трябва да има промяна в Конституцията, а съдебната реформа трябва да се състои.

Имам доверие на управляващите от ГЕРБ. Съдебната реформа беше сред приоритетите в общата ни програма като коалиционни партньори, припомня Кунева. Ако няма доверие между нас, няма как да работи машината.