София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПРОКУРАТУРАТА ПОИСКА 4 Г. ЗАТВОР ЗА ХРИСТО БИСЕРОВ

БИВШИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА ПАРЛАМЕНТА СЕ ЯВИ В ЗАЛАТА

8 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Прокуратурата поиска четири години затвор за бившия председател на Парламента Христо Бисеров. След множество отлагания по различни причини, днес Софийски градски съд даде ход на делото срещу бившия зам.-председател на ДПС. Самият Бисеров се яви в залата, но пред медиите беше лаконичен, че не разбира защо изобщо е обвинен.
Бисеров е призован за неплатени данъци и недекларирани сделки с валутни ценности.
Според прокуратурата в подадената за 2012 г. годишна данъчна декларация на физически лица бившият председател на Народното събрание е декларирал едва 8 376,75 лв, а сумата на приходите му е далеч по-голяма. Според обвиненията тя възлиза на 30 000 лв. Недекларираните сделки са на стойност 700 000 лв.
Съпругата му Мария отказа да бъде свидетел по делото. Законът й дава това право, тъй като двамата не са в съпружески отношения. Доведеният му син – Ивайло Главинков също отказа да даде свидетелски показания, тъй като срещу него е повдигнато друго обвинение – за пране на пари, заедно с Бисеров.
Въпреки възраженията на защитата делото да се разглежда съвместно с министерството на финансите, съдът реши, че няма предпоставки за подобно искане и конституира министърът на финансите с мотива – обвинения в нанасяне на щети за държавата, представлявана от ведомоството.
Припомняме, че на предишното заседание делото беше отложено поради заболяване на Бисеров. Ако бъде признат за виновен, бившият зам.-председател на ДПС може да получи до 8 години затвор.