София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА 15-ГОДИШНИЯТ ИВАЙЛО ГАДЖОВ

ПРЕДИ 2 ДНИ ТОЙ ПРОСТРЕЛЯ ДРУГО МОМЧЕ ПРЕД СТОЛИЧНО УЧИЛИЩЕ

8 годиниКрими 2 Боряна Райчева

15-годишният Ивайло Гаджов, който преди два дни простреля друго момче пред столично училище, остава в ареста. Това реши Софийският градски съд (СГС), като определението подлежи на обжалване в тридневен срок.

Независимо, че обвиняемият е непълнолетен, съдия Николай Младенов прецени, че спецификата на случая изисква делото да се разглежда публично и остави без уважение искането на защитата то да премине при закрити врата. Прокуратурата поиска за Ивайло Гаджов мярка "задържане под стража" с аргумент, че по безспорен начин е установено, че на 26-ти февруари е отишъл на местопроизшествието с намерение, да извърши саморазправа. Произвел е три изстрела срещу 14-годишното момче, като единият е неуспешен по технически причини.

На лице е и предварителна подготовка на престъплението, смята прокуратурата. 15-годишното момче е изпратило предварително на свой съученик снимка на пистолета по мобилното приложение "Вайбър", а пред друг съученик е демонстрирало оръжието, като дори е произвело два пробни изстрела с него.

Обвинението смята, че има реален риск Гаджов да се укрие и да извърши следващо престъпление. Съдията не уважи искането на защитата непълнолетният да бъде поставен под надзора на инспектор от Детска педагогическа стая и определи "задържане под стража".

Ивайло Гаджов остава в следствения арест на Националната следствена служба, а в тридневен срок това определение може да бъде обжалвано. На излизане от залата, адвокат Найов каза, че ще реши, дали да обжалва, след консултация с родителите на непълнолетния обвиняем.

В петък 15-годишното момче простреля друго момче пред столично училище и беше привлечен като обвиняем за опит за убийство. Прокуратурата иска той да остане под стража. Междувременно от "Пирогов" съобщиха, че няма промяна в състоянието на пострадалото 14-годишно момче - той е в стабилно състояние, без непосредствена опасност за живота.

Източник: БНР