София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДЪТ ОСТАВИ В АРЕСТА БИЯЧИТЕ ОТ ОКОЛОВРЪСТНОТО

ДВАМА ОТ ТЯХ СА С КРИМИНАЛНО МИНАЛО

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Софийски градски съд остави в ареста тримата задържани за побоя над шофьор на Околовръстния път край столицата. Магистратите решиха, че обжалването на мярката за неотклонение на Христо Христов, Георги Близнаков и Александър Гечев, не е основателно.
Според защитата побоят не е извършен по хулигански подбуди, защото засяга само едно лице, а не обществото като цяло. Според адвокат Марияна Тодорова няма доказателства, че тримата са автори на деянието едновременно в съучастие.

По нейни думи Христов, който е избил зъбите на пострадалия Васко Наумов, не е нанасял други удари. Тодорова отправи неофициално обвинение към медиите за предизвикания обществен интерес след случая, а не преди или по време на него, като допълни, че повдигнатото обвинение е в следствие на обществен натиск.
Държавната защита нарече тримата подсъдими „юначаги“ и беше категорична, че най-тежката мярка – задържане под стража, трябва да остане в сила. Като аргумент обвинението посочи това, че лицата са с обществена опасност и могат да извършат ново престъпление.
И тримата биячи поискаха от магистратите замяна на мярката с по-лека. Христов допълни, че свободата му ще е най-добрият подарък за майка му.
Съдът прие решението на Районния правораздавателен орган и се обоснова с това, че телесната повреда е нанесена по хулигански подбуди, тъй като действията показват неуважение към обществото заради публичността на мястото, където е извършено деянието.
Припомняме, че тримата нанесоха удари с метални палки над Наумов на 24 февруари заради натиснат клаксон от страна на пострадалия.
Четвъртият участник в побоя Мартин Марков беше освободен, защото е бил единствено шофьор на автомобила на биячите, а не пряк участник в развръзката.
Двама от задържаните са с криминално минало – Александър Гечев е осъждан условно за шофиране в нетрезво състояние и кражба, а Георги Близнаков е с влязла в сила присъда от януари тази година за неизплащане на издържка на децата си.