София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съдът остави в ареста бомбаждията от дербито

Това се налагало от вискота му степен на обеществена опасност

6 годиниПравосъдие 10 Боряна Райчева

Съдът остави в ареста 25-годишният Йордан Исаев, който е обвинен за това, че е ранил двама служители на реда със самоделна бомбичка по време на мача ЦСКА - Левски от 18 април.

Мъжът беше задържан на 21 април, събота, след като се предаде. Първоначалната му мярка бе „задържане за 72 часа“, а сега съдът отказа да пусне Исаев от ареста.

Според магистратите постоянното задържане спрямо Исаев се налага заради високата му обществена опасност. Съдията се мотивира с това, че минути преди да хвърли самоделната бомбичка 25-годишният мъж е сложил маска, която не е била негова и е облякъл чужди дрехи, а веднага след взрива ги е изхвърлил.

В мотивите на магистратите за решението се посочва още, че мъжът също така е целил мястото, където ударната вълна от бомбичката ще нанесе най-големи поражения. Той бил наясно и че в този участък на стадиона се намират униформени, охраняващи мача.

"Искам да се извиня на Гергана и да кажа, че много съжалявам", казал лично обвиняемият. Стана ясно и че той споделил за извършеното с майка си и приятелката си, които обаче не подали сигнал до властите.

Според съдията по делото фактът, че Исаев се е предал доброволно не може да бъде уважен, защото мъжът е направи това цели три дни след нападението.

Защитата ще обжалва мярката „задържане под стража“ на 3 май.