София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪДЪТ В БЕЛГРАД ГЛЕДА ДЕЛОТО НА ЦВЕТАН ВАСИЛЕВ

КРАЙНОТО РЕШЕНИЕ ЗА ПРЕДАВАНЕТО МУ НА БЪЛГАРИЯ ЩЕ ВЗЕМЕ МИНИСТЪРЪТ НА ПРАВОСЪДИЕТО

8 годиниКрими 1 Боряна Райчева

Висшият съд в Белград гледа делото за екстрадирането на мажоритарния собственик на фалиралата банка КТБ Цветан Василев по искане на България. Очаква се той да бъде придружен, както от български, така и от сръбски адвокати.

На първа инстанция беше постановено екстрадирането на банкера, но апелативен съд отмени решението. Без значение от решението на съда, последната дума ще има сръбският министър на правосъдието.
На 28 юли 2014 година прокуратурата в България обвини задочно банкера за длъжностно присвояване на 206 милиона лева. Още същия ден той беше обявен за издирване от Интерпол. Василев се предаде сам на властите в Сърбия на 16 септември същата година. От тогава той всеки ден се подписва в централното полицейско управление, като мярка, че няма да напусне страната или да се укрие.
Преди около две седмици главният прокурор Сотир Цацаров поиска от Генералния секретариат на Съвета на Европа и Европейския комитет по проблемите на престъпността спешно разглеждане на казуса с екстрадицията на Василев. Поводът е липсата на конкретен отговор по молбата за екстрадиция повече от година и четири месеца, въпреки направените запитвания за това до министъра на правосъдието на Република Сърбия.
Банкерът Цветан Василев е в Белград от 2014 г. като през септември на същата година беше поискано екстрадирането му.