София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съдът в Никозия обявява ликвидацията на „Олимпик“

Ще има ли обезщетения за застрахованите в компанията?

5 годиниПравосъдие 7 Боряна Райчева

Очаква се днес съдът в Никозия да обяви ликвидацията на застрахователната компания „Олимпик“. По този начин се ще се даде възможност на кипърските и българските гаранционни фондове да изяснят въпроса как точно ще покрият щетите на пострадалите от катастрофи хора, застраховани в „Олимпик“.

Ликвидаторът Павлос Накузи заяви, че до установяването на компанията колко пари дължи и на колко хора, ще минат години.

Припомняме ви, че през май месец тази година бе отнет лиценза на кипърското дружество, заради невъзможността му да отговори на изискванията за капиталова адекватност. Властите в Кипър отказаха да отговорят на въпроса как се е стиганло до фалита на „Олимпик“, но още от 2015 година застрахователният надзор на компанията е бил предупреден за сериозни финансови проблеми.

Фалитът на „Олимпик“ донесе щети от над 9 милиона лева у нас. Около 200 хил. са клиентите на кипърската компания, чиито застраховки се оказаха невалидни след отнемането на лиценза ѝ от властите в Никозия.