Гледай
на живо

Съдът заседава по делото срещу Москов

Срещу него са повдигнати три обвинения

Специализираният наказателен съд заседава делото срещу бившия министър на здравеопазването Петър Москов и неговия заместник Адам Персенски. На бившия здравен министър Петър Москов му бе повдигнато обвинение заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 000 дози ваксина за деца „Пентаксим” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ - „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба на територията на България.

Срещу ексминистъра са повдигнати още две обвинения. В качеството си на министър на здравеопазването умишлно е е улеснил сключването на сделка, която е неизгодна за страната ни. Сделката е за дарение на 5 милиона дози ваксини „БЦЖ“. Другото обвинение е за недостатъчен контрол върху лица, които са нанесли значителни щети за над 100 000 лева.

Предишното дело бе насрочено за средата на месец април, но беше отложено заради нередовно призоваване на ощетените юредически лица. Москов заяви пред журналисти, че не съжалява за начина, по който е подходил за решаването на тази криза.