София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Султанка Петрова: Държавата е абдикирала от грижите за възрастните хора

Според нея общините трябва да поемат своята роля в тази дейност

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Голяма част от възрастните хора в България остават без грижи и без подкрепа. Това коментира в предаването „Делници“ на телевизия „Евроком“ председателката на женската организация на ВМРО. Тя каза, че българското население застарява с високи темпове, а в София има три старчески дома, направени преди 1989 година.

Бившата депутатка посочи, че в Европа старческите домове са изградени по начин, който се доближава до семейната среда, докато в България обитателите на тези институции се събират единствено по възрастов признак. Така в един дом се събират здрави и болини хора, които имат нужда от различни грижи, а те не могат да им бъдат осигурени.

Според д-р Петрова българската държава е абдикирала от проблемите на възрастните хора.

Тя даде пример с частния хоспис в Елин Пелин, който е съществувал без знанието на властите. Не може кметът да не знае, че в общината има такъв дом, каза Султанка Петрова.

Тя се застъпи за засилено участие на общините в грижата за възрастните хора и коментира, че общината е трябвало да бъде наясно какво става в старческия дом и да вземе мерки, ако има нередности.