София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Sun: Путин създава флот, който може да унищожи НАТО

Според британското издание със своите подводници Русия контролира Световния океан

7 годиниТехнологии 1 Боряна Райчева

Путин върна в играта подводниците. Той събира флот, който може да унищожи НАТО, пише британскияг вестник The Sun. В статията се разказва за атомните подводници БС-64 „Подмосковие“, чието строителство (или по-точно – модернизиране от К-64 към 667БРДМ) е започнало още през 1999 година, но цели 16 години проектът се придвижваше бавно.

Подводниците „Подмосковие“ и „Оренбург“ са отговорът на Русия на секретните американски Seawolf-class, USS Jimmy Carter (SSN-23). Подводниците от клас „Джими Картър“ могат да изстрелват безпилотни устройства и се използват при специални операции.

За руските им аналози е известно малко. Но при всички случаи се знае, че Русия има на въоръжение малки подводници, които са в състояние да се придвижват безшумно на няколко хиляди метра дълбочина и да носят ядрено оръжие. Те се управляват от център в Подмосковието. Още през юли блитански източници предупредиха, че руските подводници контролират целия сметовен океан.   

Sun пише още, че Кремъл разполага с атомни подводници „Лошарик“ и „Клавесин“, които са без екипаж и се използват за специални операции – например за повреждане на информационни системи.

Светът следи похода на руската флотилия в Средиземно море, но никой не забеляза, че Русия изпрати край Сирия и три подводници, които са в състояние да атакуват Алепо и да го превърнат в ад за бунтовниците, пише още британското издание.

Путин направи нов решителен ход – въоръжените с ракети „Калибър“ подводници от клас „Акула“ ще позволят на Русия на установи контрол в Черно море.

Според „Сън“ това е и истинската цел на Путин, доколкото Русия може да се справи с бунтовниците в Алепо и без подводници.

Британското издание пише още, че САЩ са загубили битката за Черно море и призовава Америка да погледне поне към другите стратегически райони, например Южнокитайско море, ако не иска да загуби и там.