София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съобщиха за спасени от хеликоптер хавайци

Изригналият вулкан накара 2000 души да напуснат домовете си

6 годиниИнциденти 8 Боряна Райчева

Четирима хавайци бяха спасени от, притекли се на помощ хеликоптери, след като изтичащата от вулкана на остров Килауеа лава, постави в капан редица къщи. Това съобщиха местните власти.
 
Кметът на Хавай Хари Ким написа в Туитър, че „бързо движещата се лава минала близо до Малама Ки Плей“, край горския резерват Пуна.  Лавата „изолира около 40 жилища в района“, пише той, добавяйки, че четирима души са били „безопасно евакуирани“ от хеликоптери на окръг Хавай и националната гвардия.„Ако все още се намирате в района, стойте на безопасно място и очаквайте официални инструкции.“ предупреди Ким. 
 
По данни на Американската геологическа служба, която следи вулканите и земетресенията в целия свят, бързо течаща лава от вулкана се придвижва с 300-400 ярда на час. Специалистите отчитат, че лошото качество на въздуха от повишените газови емисии и димът от изгарящата растителност допринасят за лошото качество на въздуха в долната част на Пуна. 
 
Килауеа е най-активният вулкан в света и един от петте на Големия остров на Хавай. Той започна да изригва на 3 май, което накара около 2 000 души да напуснат домовете си в планината.