Гледай
на живо

Съобщиха за спасени от хеликоптер хавайци

Изригналият вулкан накара 2000 души да напуснат домовете си

Четирима хавайци бяха спасени от, притекли се на помощ хеликоптери, след като изтичащата от вулкана на остров Килауеа лава, постави в капан редица къщи. Това съобщиха местните власти.
 
Кметът на Хавай Хари Ким написа в Туитър, че „бързо движещата се лава минала близо до Малама Ки Плей“, край горския резерват Пуна.  Лавата „изолира около 40 жилища в района“, пише той, добавяйки, че четирима души са били „безопасно евакуирани“ от хеликоптери на окръг Хавай и националната гвардия.„Ако все още се намирате в района, стойте на безопасно място и очаквайте официални инструкции.“ предупреди Ким. 
 
По данни на Американската геологическа служба, която следи вулканите и земетресенията в целия свят, бързо течаща лава от вулкана се придвижва с 300-400 ярда на час. Специалистите отчитат, че лошото качество на въздуха от повишените газови емисии и димът от изгарящата растителност допринасят за лошото качество на въздуха в долната част на Пуна. 
 
Килауеа е най-активният вулкан в света и един от петте на Големия остров на Хавай. Той започна да изригва на 3 май, което накара около 2 000 души да напуснат домовете си в планината.