София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

„Супер синя кървава Луна“ наблюдаваме тази нощ

Рядкото явление не се е случвало от 150 години

6 годиниЛюбопитно 6 Боряна Райчева

На нощното небе тази вечер ще можем да наблюдаваме рядък троен спектакъл - суперлуна, синя луна и пълно лунно затъмнение. Рядкото явление се наблюдава за първи път от 150 години насам. Това застъпване на астрономически явления ще даде възможност на учените да разберат повече за еволюцията на лунната повърхност, съобщава сайтът Спейс.

Спектакълът е наречен "Супер синя кървава Луна".

Пълната луна се нарича суперлуна, когато се намира на по-малко от 364 000 километра от Земята. Синя луна се нарича второто пълнолуние в рамките на един календарен месец. Съвпадащото с него пълно лунно затъмнение ще придаде на естествения спътник на Земята червеникав оттенък, заради който Луната се нарича кървава.

Днешното пълнолуние е малко по-различно поради три факта. Това в второто пълнолуние за този месец, което не се случва толкова често. Сравнително близо като време до пълнолунието е моментът, в който Луната е най-близо до Земята, на около 359 хил. км. Най-интересно е пълното лунно затъмнение ,което ще се наблюдава в следобедните часове от другата страна на земята - САЩ. Има още едно пълно лунно затъмнение на 27 юли вечерта, което може да бъде наблюдавано и в България, разказа пред БНТ астрономът доц. Евгени Овчаров.