София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СЪПРУГАТА НА ЯНЕ ЯНЕВ НАПУСКА СОФИЙСКИ ГРАДСКИ СЪД

НА АТЕСТАЦИОННИЯ ТЕСТ Е ПОЛУЧИЛА 3 ОТ 34 ТОЧКИ

8 годиниПолитика 6 Боряна Райчева

Предизвестие за напускане на Софийския градски съд е подала съпругата на премиерския съветник Яне Янев Галя, съобщиха от СГС.

Тя заемаше длъжността съдебен помощник. Ръководството на съда изяви желание да се раздели с нея, след като атестационния тест получи скромните 3 от 34 възможни точки. От СГС уточняват уточняват, че Янева е била в болничен в деня, в който са се явили останалите съдебни помощници и е била препитана след завръщането си.

Инспекцията по труда не разреши на СГС да я уволни, а Яне Янев атакува в определени медии ръководството на съда. Той обвини председателя Калоян Топалов, че е част от групировката „Кумовете”, която овладявала съдебната система.

Съдия Топалов коментира, че проблемът е защо системата е допуснала хора с такива знания да влязат вътре и да получават нениски възнаграждения за самата система. По думите му съдебните помощници получават най-високите заплати от съдебната администрация след тези на съдиите и в зависимост от стажа те могат да достигнат около 2000 лева.