Гледай
на живо

Сърбия без реакция за договора между Гърция и Македония

Сръбското правителство симпатизира на старото име на Македония

Сърбия без реакция за договора между Гърция и Македония Сърбия е единствената страна, която не поздрави Гърция и Македония за сключения договор. Една от при... thumbnail text

Сърбия е единствената страна, която не поздрави Гърция и Македония за сключения договор. Една от причините Белград да остане без реакция по този въпрос са лошите двустранни отношения между Сърбия и Македония, след започването на мандата на премиера на Македония Зоран Заев.

Правителството на Заев измести ВМРО-ДПМНЕ от власт, защото партията не успя да постигне консенсус при преговорите с гръцкото правителство. Сърбия изтегли екипа на посолството си в Скопие, след като президентът Алексадър Вучич заяви публично, че има груба намеса в сръбските институции от страна на Македония и на още други външни сили, но не заяви публично кои са те. Двете страни водиха продължителен диалог, за да подобрят отношенията си и след преговорите Белград върна дипломатите си в Скопие.

Друга вероятна причина за пасивното отношение на Сърбия е това, че споразумение за името на Македония ще разчисти пътя й към членството й в НАТО, а това ще е голямо предизвикателство за Сърбия, в контекста на отношенията и с Русия и отношението на Москва към балканите.

Боян Клацар, ръководител на Центъра за свободни избори и демокрация заяви е на мнение, че сръбското правителство симпатизира повече на старото име на Македония.