София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сърбия не иска да е член на НАТО, ще разчита на армията си

Ние сме ясни и честни във военния неутралитет, коментира сръбският премиер

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Сръбският президент Александър Вучич заяви, че Сърбия не желае да участва в ничий военен съюз и желае сама да взима решения и да развива армията си.
"За нас е важно не само да повишим заплатите на армията и полицията, но и да реализираме цялостна програма за жилищно настаняване на нашите военнослужещи и полицаи", смята Вучич.
Министър-председателят на страната също коментира темата, като обърна внимание на факта, че твърдението, че Русия е най-близката по отношение на военното сътрудничество страна, е невярно.
„Ние сме ясни и честни във военния неутралитет. Ще останем неутрални и ще докажем това по всякакъв начин", заяви Бърнабич.
Бърнабич подчерта, че Сърбия е стратегически ангажирана с Европейския съюз и иска да стане член на организацията.
„Време е този грешен образ на Сърбия да бъде разбит. Сърбия е най-мултинационалната държава в Европа, в нея има над 26 етнически общности с огромни права", коментира още министър-председателят.