София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сърдечно-съдовите заболявания са най-коварни за Европа

Над 4 милиона души умират годишно

8 годиниЗдраве 2 Боряна Райчева

Статистиката от 15-ия Национален конгрес по кардиология сочи, че над 4 милиона души умират годишно в Европа от сърдечно-съдови заболявания. У нас 70% от смъртните случаи се дължат на това. 
Вицепрезидентът на Европейското дружество по кардиология проф. Бела Маркели обясни, че поради финансови затруднения в страните от Източна Европа не се прилага ефективната имплантация на дефибрилаторите, които могат да са животоспасяващи. „Тези дефибрилатори например в Германия се имплантират 260 на 1 милион, а в България 7 на 1 милион, в Унгария, откъдето съм, те са 120 на 1 милион. Моята страна също не е много богата", каза проф. Меркели.
Според доц. Васил Велчев, трябва да се повиши нивото на реимбурсация. „То трябва да бъде минимум 80 процента, а в най-добрия случай, разбира се, трябва да бъде сто процента. Ще се борим затова да получим възможност да лекуваме по-добре нашите пациенти. Мозъкът умира за около пет, шест минути, ако веднага след това се даде разряд от апарата се възстановява ритъмът и на практика това спасява живота на човека", обясни доц. Велчев.