София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Сурова зима в страната

Жълт код за опасно време в седем области на страната

пропускане
5 годиниОбщество 7 Боряна Райчева

Зимната обстановка в голяма част от страната е усложнена. Затворени за движение са проходите "Превала" и "Пампорово". Пътят и към зимния курорт е блокиран.

Бедствено положение е обявено в цяла Смолянска област.Областният кризисен щаб активизира аварийния план при обилен снеговалеж. Причината е усложнената обстановка след обилните снеговалежи в района, заради които десетки населени места в областта останаха без ток .

Ски зоните Пампорово и Чепеларе са затворени. Няма да се отворят, докато не се разчисти главния път и не се нормализира обстановката. Призовават се туристите да не напускат хотелите си.


В седем области на страната е обявен жълт код за опасно време. В Благоевград, Пазарджик, Пловдив и Смолян валежите ще са предимно от сняг и ще се образува нова снежна покривка, най-вече в планинските райони. Очакваните количества за денонощието са 10-20 л/кв.м. В Стара Загора, Хасково и Кърджали предупреждават за обилни валежи, предимно от дъжд. Очакват се около 20-35 л/кв.м

Тежката зимна обстановка остави на Околовръстния път на Монтана стотици шофьори на тежкотоварни автомобили. Образувала се е 10-километрова колона. Шофьорите са прекарали там повече от 12 часа. Камионите вече са пуснати на път, а причината за спирането им от движение е снощните проблеми със снега на прохода Витиня.