София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Със син грим срещу рака на яйчниците

Световен ден за борба с овариалния карцином

6 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

Синият грим,  който десетки жени избраха да си сложат днес не е случаен. Той е знак за съпричастност към  тези от тях, които всяка година губят живота си от зловещото заболяване рак на яйчниците. 
 
В ранния предиобед десетки дами се включиха в кампанията „Събуди се с грим“, в рамките на която  пред градинката на Народния театър  устните им бяха боядисани в синьо- цветът, избран преди две години за символ на болестта.
 
 
Статистиката показва, че около 240 000 жени в световен мащаб всяка година биват диагностицирани с овариален карцином, а  над 400 в България губят живота си, в следствие на заболяването, което се нарежда на шесто място по смъртност.
 
 
Смята се, че това е заболяване, което обхваща предимно жени на възраст над 45 , но изключенията, при които то се появява и в по-ранни години, стават все по-чести, като има случаи  и на съвсем млади момичета.
 
 
В този стадий успеваемостта на лечението силно намалява, а преди това симптоми практически няма. За да се улови обаче заболяването навреме, важна е редовната профилактика.
 
 
При този преглед болестта може да бъде открита в много ранен стадии, което в 90% от случаите води  практически до излекуване. При откриване на по-късен етап този процент пада до 35. Освен редовната профилактика обаче, независимо от това, което ще чуем в лекарския кабинет, важно е никога да не падаме духом.