София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Дискусия за младежите в неравностойно положение

Домакин на събитието е заместник-министърът Зорница Русинова

7 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Заместник-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова е домакин на среща-дискусия по проблемите, свързани с преодоляване на социалната стигма. Събитието под наслов „Открий ме. Разбери ме. Приеми ме“ се проведе на 11 септември в София Тех Парк.
Целта на срещата е представители на отговорните институции, неправителствения сектор и работодателите да поставят началото и да заемат активна позиция за преодоляване на стереотипите и нагласите в обществото по отношение на хората в неравностойно положение и в частност децата и младежите. С дейностите по проектите се подпомагат деца и младежи, живеещи в институции, да развиват своите социални умения и таланти, за да могат да поемат самостоятелен начин на живот извън институцията.

Гост на събитието беше талантливият Добрик Георгиев, чието неравностойно положение не му пречи да е студент в Кеймбридж и дългогодишен състезател по информатика, с много призови места и медали от национални състезания. Момчето призова институциите да обърнат внимание на хората в неравностойно положение, защото те крият много потенциал в себе си. Младият програмист благодари на учителите, който са му помагали извън предвидените часове за работа от държавата . С ирония, Добрик спомена, че от България не е получил и стотинка, а от страната, в коята е емигрант са му дадени помощи, без които не би могъл да се справи.
Заместник-министърът Зорница Русинова каза, че по тези въпроси се работи, като ще има финансиране по схемата „Открий ме“, за да се даде шанс на повече българи да се реализират.