София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Състоянието на бебето, бито от акушерката Ковачева към момента е добро

Това стана ясно по време на изслушването срещу подсъдимата в СГС

7 годиниПравосъдие 11 Боряна Райчева

Към момента състоянието на малката Никол, която беше бита от акушерката Емилия Ковачева е добро. Това заяви д-р Радка Масларска от болница „Токуда“, която е свидетел по делото срещу акушерката Емилия Ковачева. Масларска е началник на отделението по неонатология в лечебното заведение, където постъпва детето след престоя си в София мед.

д-р Масларска заяви, че състоянието на малката Никол трябва да се следи до края на живота й, тъй като нанесените й физически травми могат да отключат проблеми, дори и на по-късен етап.

По време на домашното лечение, след изписването на бебето от болница „Токуда“ е помагала една от бабите, която също е акушерка по професия, тъй като състоянието на Никол е изисквало наблюдение от медицинско лице.

По време на съдебното заседание Масларска беше разпитана от прокурора по делото и от адвоката на Емилия Ковачева.

Масларска потвърди, че малката Никол е постъпила в болница Токуда в много тежко състояние, с мозъчен оток и кръвоизлив, както и множество кръвонасядания в областта на главата. Първите 24 часа след постъпването на детето са били критични, тъй като е трябвало по най-бързия начин да се установи, какво е довело до тези травми. Състоянието на Никол е диагностицирано след направен скенер, а след това е бил свикана лекарска консултативна комисия, в която участват специалисти в различни области от болница Токуда.

Свидетелката потвърди, че през цялото време, докато Никол е била при тях, са поддържали връзка с колегите си от София мед, които са се интересували от състоянието на детето.

Адвокат Янев, който представлява Ковачева отново поиска отвод на съда, но искането му не беше удовлетворено.

По време на заседанието родителите на пострадалата Никол не присъстваха в залата. От страната на подсъдимата бяха дошли родителите й.

Самата Емилия Ковачева отново избра да остане безмълвна пред медиите и каза нито дума пред събралите се журналисти.

През април 2015 г. акушерката беше задържана, след като стана ясно, че е пребила новородената Никол в болница „Софиямед”. Самата Ковачева и защитата ѝ твърдят обаче, че друг е причинил травмата на детето, тъй като са минали 18 часа и няколко лекарски визитации преди да бъде установен побоят над бебето.
Припомняме, че случаят с бебето Никол предизвика огромна вълна от обществено недоволство, след като в интернет излязоха кадри, на които се вижда как акушерката Емилия Ковачева удря бебето, което тогава е било само на 4 дни.

През септември 2015 г. беше повдигнато и още едно обвинение срещу Ковачева – за причиняване на лека телесна повреда на друго новородено.