София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Сътрудничество в автомобилния и ИТ сектора договориха България и Корея

Борисов и Ли Нак-Йон разговаряха на „четири очи“

7 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Премиерът Бойко Борисов се срещна с колегата си от Република Корея Ли Нак-Йон, който пристигна на официално посещение в България. На среща на „четири очи“ двамата са обсъдили възможностите за задълбочаване на двустранното сътрудничество в областта на търговията, инвестициите и иновациите

„Надявам се днес да отворим нова страница в отношенията с Южна Корея. Държавата и общините, където ще бъдат направени инвестициите, трябва да свършат много работа“, каза Бойко Борисов на пресконференция в Министерски съвет след срещата.

От своя страна премиерът на Южна Корея заяви: Благодаря за подкрепата на българското правителство на политиката на Република Корея срещу ядрените опити и с балистични ракети, и за усилията за привличане на чужди инвестиции към страната“. Ли Нак-Йон разкри, че е поканил българския си колега да посети Южна Корея и обяви, че страната му е готова да инвестира в автомобилната сфера, ИТ сектора и промишлеността.

"Приех любезната покана да посетя Корея", отговори Борисов. "Наистина има смисъл от подписването на големи договори. Корея е водеща в производството на автомобили. Предстои бум на електроавтомобилите и киберавтомобилите. България ще е идеално място за инвестиции и построяването на завод. Истински се надявам регионът им да се успокои, защото това ще спомогне да си говорим за много други области - енергетика, земеделие, корабостроителство. Но моята молба беше първо да се съсредоточим върху тези два сектора - автомобилите и ИТ сектора. След малко ще открием българо-корейска камара и това първата стъпка", каза още Борисов. "На чия страна е България в конфликта на Корейския полуостров е видно от днешното посещение. По време на българското председателство на ЕС ще настояваме проблемите да се решават само с мирни средства. България иска мир. това е категорично наше желание", завърши премиерът.

По време на официалното си посещение премиерът на Южна Корея ще се срещне и с президента Румен Радев, както и ще бъде гост на официална вечеря, давана от председателя на парламента Димитър Главчев.