София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съветът на ЕС постигна компромис по „Плана Макрон“

8 страни бяха против споразумението за международните превози

5 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Страните от Европейския съюз се споразумяха за реформата в международните пътни превози, съобщи „Франс прес“.  Съветът на ЕС одобри тази нощ общото си преговорно становище по промяната в „Плана Макрон“.

Споразумението, което беше прието въпреки съпротивата на няколко страни, сред които и България, ще послужи за основа за преговори с Европейския парламент преди приемането на нова европейска нормативна уредба. По-рано тази година ЕП за пръв път отхвърли становището на собствените си комисии и настоя за преразглеждане на преговорния подход на евродепутатите.

Съветът е на мнение, че промените в системата ще бъдат въведени и следени с внедряването на електронни тахографи. Предвижда се всички камиони в ЕС, заети с международни превози, да разполагат с такива устройства до 2024 година.

Освен това собствениците на дружества за товарни превози ще трябва да правят графика на шофьорите така, че водачите да се връщат у дома поне веднъж на четири седмици. Когато водачът е избрал да ползва две съкратени почивки, той ще трябва да се прибира у дома след три седмици работа. Обичайните седмични почивки трябва да бъдат извън кабината на превозното средство.

Полша и Унгария заклеймиха споразумението като „непропорционално”, „дискриминационно” и „протекционистично”. Според тях то ще навреди на конкурентоспособността в сектора.