София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съветът за сигурност на ООН обсъжда руска резолюция за Сирия

Някои страни настояват за поправки

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Съветът за сигурност на ООН обсъжда в закрито заседание проекторезолюция, внесена от Русия относно примирието в Сирия. В четвъртък руският президент Владимир Путин обяви, че опозицията и правителството в Дамаск са подписали споразумение за прекратяване на боевете и за започване на мирни преговори.

Някои от страните членки на Съвета за сигурност обаче настояват в текста на руската резолюция да бъдат внесени промени. Според новозеландския представител в световната организация „нужна е повече яснота“ какво точно предполагат споразуменията, как точно ще се свързват с усилията за разрешаване на конфликта под егидата на ООН.

Междувременно някои бунтовнически групировки в Сирия обявиха, че ще смятат мирното споразумение за недействително, ако то продължава да се нарушава от правителството и поддържащите го страни.

„Продължаващите нарушения от режима, както и бомбардировките и опитите за атаки на райони под контрола на революционни фракции ще направят споразумението недействително“, се казва в изявление, подписано от няколко бунтовнически групировки.