София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съветът за сигурност против решението на Тръмп за Ерусалим

Според дипломатите, то противоречи на резолюциите на съвета

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Съветът за сигурност на ООН почти единодушно се обяви против решението на президента на САЩ Доналд Тръмп да признае Ерусалим за столица на Израел. Тази позиция заеха 14 от общо 15-те му членки. Според представителите на Франция, Великобритания, Италия, Швеция и Германия, решението на Тръмп не съответства на резолюциите на съвета.

"Статутът на Ерусалим трябва да се определи чрез преговори между израелци и палестинци, в резултат на които да се постигне споразумение за окончателния статут. Ерусалим трябва да бъде столица на двете държави, Израел и Палестина. В отсъствието на споразумение не признаваме ничий суверенитет над Ерусалим", изтъкнаха дипломатите. Те напомниха, че според три резолюции на Съвета за сигурност, Източен Ерусалим е част от окупираните палестински територии.

Заседанието на Съвета се проведе снощи, заради решението, което доведе до протести сред мюсюлманите по света.

В края на заседанието палестинският лидер Махмуд Абас заяви, че Йерусалим е град на мира и благодари за подкрепата на представителите.

Специалният пратеник на ООН за Близкия изток Николай Младенов предупреди за опасност от ескалиране на насилието в региона, а американският представител Ники Хейли декларира ангажимента на САЩ към уреждане на мирния процес. Според Хейли, ООН се е превърнала в "център на враждебност спрямо Израел".