София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Съвместими ли са пазарната и социална икономика?

Младите и хората пред пенсия у нас трудно се реализират

6 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Възможно ли активната социална политика да съществува наред с печеливша пазарна икономика, така че хем да расте брутният вътрешен продукт на държавата, да се засилва потреблението и в същото време и най-слабите членове на обществото да се чувстват адекватно защитени? Отговорът на този въпрос търсеха лекторите на провелата се в София конференция „Активна социална политика- възможна и необходима“. Според германците, представляващи може би най-добрия европейски пример в тази посока това е не просто възможно, но  и необходимо, като се случа като се намери балансът между силните и слабите.
 
И все пак все  обществото все още гледа на хората в неравностойно положение като на баластра, която не носи нищо, а само потребява и следователно бива в негова тежест, смята бившия български министър на труда и социалната политика Иван Нейков. 
 
Това обаче е начин на мислене, до който имаме дълъг път за извървяване, дотогава  на България  й остава да се бори със собствените си проблеми на пазара на труда.
 
Такъв праблем се оказва и задържането на висококвалифицирани специалисти, които все повече имигрират, търсейки реализация навън
 
Лошото е само, че на този етап в дискусията повече социални или повече пазарни да бъдат икономиките в Европа, страната ни  все още остава, както  най-бедната в Съюза, така слаба откъм социални политики.