София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Съвместни руско-египетски военни маневри в Средиземноморието

Учението ще се проведе западно от Александрия

7 годиниПолитика 5 Боряна Райчева

Съвместни антитерористични учения на въздушно-десантните войски на Русия и Египет започват на средиземноморското крайбрежие, съобщи ТАСС. Ученията ще се провеждат в района Ел Хамам, западно от град Александрия, до 25 октомври включително.

Започва подготвителната фаза, а основните маневри ще се проведат на 24 октомври, посочили руски военни източници.

Египетското министерство на отбраната съобщи, че в хода на ученията, кръстени "Защитници на дружбата - 2016" пред десантчиците на двете страни ще бъде поставена задачата да ликвидират условни незаконни въоръжени групи в пустинята.

Целта е "изработването на съвместна стратегия по откриване и унищожаване на терористични елементи в пустинята", уточни пресслужбата на министерството.

За участие в ученията са пристигнали над 200 руски военнослужещи, съобщи пресслужбата на руското министерство на отбраната. За първи път, във връзка с тези маневри на Африканския континент е доставена военна техника на Въздушно-десантните войски на Русия, се отбелязва в съобщението.