София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

СЪЗДАДОХА ШОКОЛАД. КОЙТО НЕ СЕ ТОПИ В ЖЕГИТЕ

ЛАКОМСТВОТО ВСЕ ОЩЕ НЕ Е ПУСНАТО В ТЪРГОВСКТА МРЕЖА

9 годиниЛюбопитно 12 Боряна Райчева

Белгийският учен Фредерик Дипере създаде шоколад, който да издържа на високи температури. Екипът му може да направи шоколад, който да остава в твърдо състояние и на 38-градусова жега, пише "Блумбърг".

След години на изследвания ученият е готов да започне продажбата на шоколад, който се топи в устата, а не в ръцете. Много от конкурентите му работят по подобни проекти. Индустрията се стреми да намери начин да отключи потенциални печалби за милиарди в страни с по-топъл климат.
"Мислех си, че ако искаме да изведем даден продукт в страни като Китай и Индия, трябва да променим нещо", казва Дипере, който ръководи научните изследвания на един от най-големите производители на шоколад в света "Barry Callebaut".
След пет до десет години топлоустойчивият шоколад ще бъде по-важен от традиционния. В Близкия изток и Африка не разполагат с подходящ климат, за да го запазят в нормално, неразтопено състояние.
Пазарът на шоколад в Азиатско-тихоокеанския регион, Латинска Америка, Близкия изток и Африка ще нарасне с повече от 50 на сто до 48 милиарда щатски долара до 2019 г., в сравнение с 15 на сто разширение до 74 милиарда щатски долара в Западна Европа и Северна Америка, прогнозира "Euromonitor".
Компанията може да започне продажбата на продукти, които се топят при 37,8 градуса и имат текстурата на класически шоколад в рамките на две години.
От 1970 г. има повече от 90 патента за по устойчив на топлина шоколад, като половината от тях са в последните 20 години.