София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СВЕТИ НИКОЛАЙ – ДОБРОДЕТЕЛНИЯТ ХРИСТИЯНИН И БОГ ПОСЕЙДОН

Покровител на моретата, моряците и рибарите

9 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Никулден е! Почитаме паметта на един от най-уважаваните християнски светци Свети Николай Мирликийски Чудотворец – покровител на моретата, моряците и рибарите. По традиция на трапезата на Никулден трябва да има риба, най-често шаран.
Св. Николай Мирликийски е един от най-почитаните светци в България и в целия християнски свят. Неговото житие дава основание в една молитва той да бъде наречен защитник на вярата и верните, хранител на гладните, веселие на плачещите, одеяние на голите, покровител на плаващите по море, умиротворител на враждуващите, освободител на пленниците и невинно осъдените, ръководител на постниците и монасите, пазител на целомъдрието.
Св. Николай е роден е през трети век в Патара, днешна Мала Азия. Води праведен монашески живот и е избран за архиепископ на град Мира, Ликийска област. Умира на 6 декември 342 г.
Култът към светеца - като покровител на моряците и рибарите, прониква рано в българските земи. Никулден заема важно място в българската празнична традиция. Според народните вярвания, когато шестимата братя светци си разделяли света, на Николай се паднали всичките води. Отредено му било по вода да ходи, кораби да води, по морета ветрове да спира. Той има покровителство над морските бури и урагани. Затова в този ден лодките и корабите не плават в открито море.
В народните вярвания той плава на златен кораб, който винаги пристига там, където имат нужда от чудотворната му десница. Според една от легендите, по време на силна морска буря светецът спасил с молитви моряците на кораба, с които пътувал към Божи гроб. Според друга, светията запушил дупка в кораба с шаран и възкресил моряк, починал при падане от най-високата мачта.
В образа на свети Николай се преплитат чертите на добродетелния християнин и на езическия бог Посейдон, тъй като се смята, че когато е ядосан, светецът причинява бурите и ураганите.
Поверието гласи, че когато се прави нова лодка, в нея трябва да се вгради икона на Св. Николай. Вярва се, че тя пази лодката от бурите и ветровете. С иконата на светеца жените на рибарите излизали по време на морска буря на брега и я потапяли до три пъти във водата, като заклинание да се върнат мъжете им живи и здрави.
На Никулден се подрежда празнична трапеза, на която задължително се поднася специално ястие – рибник, приготвено от прясна риба, най-често шаран, като курбан за преживяно нещастие, избегната беда или просто за здраве и благополучие на къщата.
Днес празнуват всички, които носят имената Никола, Николай, Николина, Николета, Ненка, Нина, Кольо, Нико и Ница.
Честито на имениците!