София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Световен ден на безопасността и здравето на работното място

Най-много трудови злополуки в България са в сектор строителство

7 годиниЗдраве 4 Боряна Райчева

В началото на деня пред КНСБ бяха поднесени венци и цветя пред паметната плоча пред сградата. По този начин се почете паметта на всички хора, които са загубили живота си в следствие на трудова злополука или професионална болест. Социалният министър Гълъб Донев заяви, че Министерството по труда и социалната политика, чрез фонд „Условия на труд“, е реализирало мерки и програми за осигуряване на по-високо качество на безопасност на труда.

Бисер Петков, управител на НОИ заяви, че ежегодно над 50 мил. Лева от бюджета на държавното обществено осигуряване се насочват за изплащане на парични обезщетения, като помощи и инвалидни пенсии. „ Наблюдава се намаляване на броя на трудовите злополуки през 2016 година. От началото на 2017 година са регистрирани 14 трудови злополуки с летален изход и още не можем да говорим за трайна тенденция за намаляване на злополуките с фатален край“, коментира Петков.

От Изпълнителна агенция "Главна инспекция по труда" заявиха, че бройката на трудовите злополуки от началото на тази година ги притесняват. От агенцията обявиха, че най-голям брой злополуки в България са в сектор строителство. Те допълниха, че трябва работодатели и работещи да осъзнаят, че с общи усилия могат да създадат безопасни условия на труд. Работодателите трябва да се грижат за здравето на работниците си, а работниците трябва да спазват правилата за безопасен труд.