София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СВЕТОВЕН ДЕН НА ЦЕЛУВКАТА

ПРЕЗ ЦЕЛИЯ СИ ЖИВОТ ЧОВЕК ЦЕЛУВА ОКОЛО 100 ХИЛЯДИ ПЪТИ

9 годиниЛюбопитно 46 Боряна Райчева

На 6 юли отбелязваме Световният ден на целувката. Датата е предложена от Великобритания и официално призната от ООН през 1988 година.

За значението на целувката са изречени много нежни и мъдри обяснения. Целувката на двама влюбени е в основата на творчеството на най - великите музиканти, художници, но и на много учени. В света съществуват най – различни истории и легенди за появата на целувката. Една от тях разказва, че целувката е измислена от средновековните рицари, които по този начин разбирали дали техните съпруги са пили вино. Според друга целувката идва от връзката между майката и бебето. Не са малко и тези, които вярват, че целувката уста в уста е измислена още от маймуните.

Целувката сама по себе си има много ползи, но крие и опасности. При страстната целувка пулсът се увеличава с над 100 и повече удара в минута. Тя увеличава нивото на хормоните в кръвта и може да удължи живота с една минута. При страстна целувка се губят 6,4 калории за една минута. Целувката нормализира киселинността в устата, успокоява нервната система и предотвратява стреса. В същото време, чрез целувката се предават херпес, хепатит А и В и други заразни болести. Колкото до стотиците различни бактерии - за радост 95% от тях не са опасни.

Едни от най – големите парадокси, свързани с целувката са, че тя се смята за престъпление в щата Индиана в САЩ. Там действа закон, който забранява "на мъжа с мустаци да целува човешко същество". В щата Кънектикът пък е забранено жените да бъдат целувани в неделя. А в щата Айова местният шериф може да арестува всеки, който целува непознат. В Япония целуването пред свидетел се смята за крайно неприлично. Затова няма целувка в японски филми.
В средновековна Италия мъж, целунал публично девойка, е бил длъжен да се ожени за нея. В Неапол пък целуването на улицата в присъствието на висше духовно лице можело да коства свободата и дори живота на виновника.
Древните римляни в знак на приветствие се целували един друг по очите, а в Египет целувката била непозната. Дори Клеопатра, прочута със завоеванията си над мъжете, вероятно никога не се е целувала в истинския смисъл на думата.
Ескимосите вместо целувка си търкат носовете, приветствайки се един друг. В Югоизточна Индия и в Лапландия е прието притискане на носа към бузата, едновременно с дълбока въздишка. Африканците изразяват своята почит към вожда, като целуват земята, по която е вървял.
А знаете ли, че хората, които обичат да се целуват, като правило са оптимисти и постигат значими лични и професионални успехи? Или, че през целия си живот човек целува около 14 дни сумарно или средно 100 хиляди пъти?