София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световен ден на пострадалите от ваксини

Поредица от протести в редица световни градове

6 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

3 юни е Световният ден на пострадалите от ваксини.

По този повод протести се провеждат в редица градове в света: Прага, Париж, Лондон, Дъблин, Белград, Банска Бистрица, Любляна и Лос Анджелис. Най-масови са протестите в Италия, където демонстрации има в няколко града на страната.
Ваксините в България да станат по избор, както е в повечето европейски страни. С това искане излязоха на протест пред Народното събрание родители от няколко града у нас.

Всеки да има право да реши дали иска детето му да бъде ваксинирано, да има фонд за лечение на пострадали деца от ваксина и единна информационна система за имунизациите и техните ползи и вреди. С тези искания Теодора и още десетки майки и бащи се събраха пред Народното събрание.

„И двете ми деца имат постваксинални реакции. Да не са толкова тежки колкото на Младенчо от Варна, но като за всяка майка няма как да не са болка”, заявява Теодора Тодорова – Илиева.

„Задължението на държавата е адекватно лечение на децата, пострадали от ваксини, незабавно лечение, създаване на фонд, изследвания”, заявява Златина Хаджипанайотова.

Родителите, които се събраха на протест, поискаха нова работеща система, в която да се подават сигнали за нежелани реакции от ваксини.