София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световен ден в памет на жертвите от пътни инциденти

В цялата страна ще бъдат отслужени молитви

5 годиниОбщество 3 Боряна Райчева

Днес е Световният ден в памет на жертвите на катастрофи. Вече 25 години той се провежда пред третата неделя на ноември. "Всеки път има своята история" е мотото на инициативата по отбелязване на деня, информира Светованата здравна организация (СЗО).

За поредна година България се присъединява към международната инициатива 18 ноември да се отбелязва като ден в памет на загиналите в катастрофи. В цялата страна ще бъдат отслужени молитви. В София заупокойна панихида за жертвите на пътнотранспортни произшествия ще бъде отслужена в храм-паметника „Св. Александър Невски“.

Резолюция на ООН от 26 октомври 2005 г. за повишаване безопасността на движението по пътищата в целия свят отправя призив към правителствата и международната общественост всяка трета неделя на месец ноември да бъде Ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортни произшествия.