София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

От Светия синод призоваха към разумно и отговорно отношение към живота

6 годиниОбщество 11 Боряна Райчева

Днес  е Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Той е определен с Резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. и се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември. През 2017 г. календарният ден за възпоменание е 19 ноември.

В Храм-паметника “Свети Александър Невски” бе отслужена възпоменателна панихида в памет на жертвите от катастрофи и молебен за здраве.

От Светия синод излязоха с обръщение, в което се казва: „Животът е велик Божи дар и благословение за всеки от нас, и не трябва да бъде отнеман с лекота, на която, уви, сме свидетели всеки ден. От Синода призовават към разумно и отговорно отнасяне към живота, към мъдрост и благоразумие.

По данни на полицията от началото на годината са станали повече от 6000 произшествия. При тях са загинали 580 души, а ранените са 7656.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ призовават шофьорите, които все още не са сменили летните гуми със зимни да го направят, тъй като се очакват снеговалежи в цялата страна през следващите дни. От АПИ апелират водачите да са внимателни на пътя, тъй като безопасността при пътуване е най-важна.