Гледай
на живо

Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи

От Светия синод призоваха към разумно и отговорно отношение към живота

Световен ден за възпоменание на жертвите от катастрофи Днес  е Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Той е оп... thumbnail text

Днес  е Световният ден за възпоменание на жертвите от пътнотранспортните произшествия. Той е определен с Резолюция на Генералната асамблея на ООН от 2005 г. и се отбелязва всяка трета неделя на месец ноември. През 2017 г. календарният ден за възпоменание е 19 ноември.

В Храм-паметника “Свети Александър Невски” бе отслужена възпоменателна панихида в памет на жертвите от катастрофи и молебен за здраве.

От Светия синод излязоха с обръщение, в което се казва: „Животът е велик Божи дар и благословение за всеки от нас, и не трябва да бъде отнеман с лекота, на която, уви, сме свидетели всеки ден. От Синода призовават към разумно и отговорно отнасяне към живота, към мъдрост и благоразумие.

По данни на полицията от началото на годината са станали повече от 6000 произшествия. При тях са загинали 580 души, а ранените са 7656.

От Агенция „Пътна инфраструктура“ призовават шофьорите, които все още не са сменили летните гуми със зимни да го направят, тъй като се очакват снеговалежи в цялата страна през следващите дни. От АПИ апелират водачите да са внимателни на пътя, тъй като безопасността при пътуване е най-важна.