София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

СВЕТОВНАТА БАНКА И ЕС: ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ВИ Е СЛАБО

МОСКОВ: КРИТИКИТЕ СЪВПАДАТ С НАШИТЕ ПЛАНОВЕ ЗА РЕФОРМИ

9 годиниЗдраве 1 Боряна Райчева

Неефективно здравеопазване, недостатъчно финансиране там, където е нужно и прекалено там, където не трябва. Така обобщиха здравната система у нас представители на Световната банка и Европейската комисия.

На здравен форум в Министерски съвет, от Брюксел разкритикуваха България, като формираха някои от най-важните препоръки, отправени в доклада на съюза.
Като основен проблем в сектора, беше констатиран набъбналия болничен сектор, ниското държавно финансиране и неусвояване на европейски средства.

По думи на Домански обаче картината не е толкова черна и има светлинка в тунела.
Подобни критики бяха отправени втори път и от представителя на Световната банка – Антъни Томпсън.

Той констатира ръст на услугите и лекарствата, заплащани от пациенти и нефинансирани от държавата. От 30% през 1998 г. в момента частта, полагаща се на лекувания, е нараснала на 47%.

Критиките от докладите на ЕС и Световната банка обаче бяха разчетени положително от министърът на здравеопазването д-р Петър Москов. По негови думи именно новата стратегия, за която се бори сегашното правителство, е пътят към разрешаването на тези недъзи в здравеопазването.

Москов беше категоричен, че достъпът до здравеопазване и първичната медицинска помощ са под нивото, което изисква Европа, но побърза да защити кабинета като отбеляза, че има ръст на спешните екипи. До 4 години пък се очаква подновяване на автопарка с 600 линейки, допълни още здравният министър.