София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Световното по футбол стартира днес

Първият мач е между домакините от Русия и Саудитска Арабия

6 годиниСпортни 1 Боряна Райчева

Днес ще бъде дадено началото на Световното първенство по футбол в Русия. Шампионатът започва в 18 ч. бълг. време с мач между Русия и Саудитска Арабия, който ще се играе на стадион Лужники в Москва. Очаква се на трибуните да присъства и руският президент Владимир Путин.

Двата отбора са в група А, заедно с Египет и Уругвай, които се изправят един срещу друг в петък. В утрешния ден ще се изиграят и първите два мача от група Б между отборите на Мароко-Иран и може би най-интересният сблъсък от първия кръг - Португалия-Испания.

За първи път в историята на Световните първенства домакин на надпреварата ще бъде страна от Източна Европа. За организацията домакините са похарчили между 12 и 14 милиарда долара.

Продадените билети за отделните мачове вече са повече от 2 милиона. Всеки национален отбор, спечелил си визите за Русия, получава по 8 млн. долара, а победителят ще се прибере с чек за 38 млн. долара.

На терените в Русия ще излязат някои от най-скъпите футболисти в света. Сред тях са бразилецът Неймар; Лионел Меси, който ще се опита да се възползва от вероятно последния си шанс да вдигне световната купа с отбора на Аржентина; капитанът на Англия Хари Кейн; Кевин де Бройне от Белгия и сензацията на египетската селекция Мохамед Салах.

Домакините от Русия построиха и модернизираха 12 стадиона специално за Мондиала и за да отговарят на най-новите изисквания. Две от арените са в столицата Москва - "Лужники" и "Откритие". В Екатеринбург пък си имат най-странната трибуна, която беше добавена към старото съоръжение.

Една от най-големите изненади, дошла само ден преди старта на първенството, бе уволнението на треньора на Испания Хулен Лопетеги, тъй като бе публично оповестено, че след Мондиала той ще застане начело на "Реал" Мадрид. На негово място застава Фернандо Йеро.

Според руския ежедневник „Известия“ Москва успя да избегне широк политически бойкот на шампионата, въпреки че британските и някои други държавници няма да уважат Мондиала. Натискът върху ФИФА, особено през 2015 г., носеше риск да предизвика прегласувания и избор на нови домакини за футболното първенство, започващо днес. Това не се случи – ФИФА защити процедурите си и се превърна в мощен „чадър“ за Русия, коментира руското издание.

Официалното откриване на Световното първенство е в 17:30 ч. българско време. Церемонията ще се излъчва на живо в стотици държави.