София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Светът очаква 2019 с по-малко оптимизъм и страх от война

Глобално изследване на „Галъп“ – „в края на годината“

5 годиниОбщество 1 Боряна Райчева

Глобално международно изследване на Галъп, пита хората очакват ли мирна 2019 година.  28% от света очакват 2019 г. да бъде по-мирна, 34% смятат, че ще бъде по-проблемна.

Упованието в мира е най-ярко изразено в Индия, Гана, Албания, Нигерия и - любопитно - в Пакистан. В другия край на скалата, на фона на продължаващите протести на „Жълтите жилетки“, във Франция в най-голяма степен (70%) усещат идващата година като по-проблематична.

Иначе оптимизмът за новата година традиционно преобладава в повечето държави по света. Изключение  правят Турция, Сърбия, Великобритания, Полша, Чехия, Русия, Босна и Херцеговина, България, Хонконг, Франция, Италия, Ливан, Йордания и Южна Корея.

Очакванията за по-добро непосредствено бъдеще се увеличават за мнозинството от интервюираните в Африка (обикновено оптимистичен регион, въпреки условията на живот), в Индия, в европейските страни извън ЕС, в САЩ и в Латинска Америка.

Същевременно обаче нагласите за мир са доста песимистични в Близкия изток, в Русия и до голяма степен в Западна Европа.

Според Кънчо Стойчев, президент на световната асоциация „Галъп интернешънъл“ глобалното изследване наречено „В края на годината“ отчита парадокс почти всяка година: хората, живеещи в по-богати страни, са настроени по-песимистично към предстоящата година. И обратното. Изглежда, че страхът от загуба на това, което имаш, е по-голям от страха да нямаш.

 Европейският съюз е все по-песимистичен и няма нужда да се обяснява защо. Същото е с Русия, докато оптимизмът за следващата година в САЩ е най-високият за последното десетилетие. Ефективността на американската икономика е възможното ключово обяснение тук, коментира още социологът Кънчо Стойчев и прави извода: Голямото предизвикателство между САЩ и Китай е икономическо, а между САЩ и Русия - военно. Европа все повече изглежда изключена от дебата,  

Какве е картината в България: В края на 2018 г. 22% от българите очакват 2019 г. да е по-добра от 2018 г. 30% - по-лоша, а 31% - същата. Цифрите показват спад на общия оптимизъм. 

България е по-песимистична от Румъния нпаример, но и показва по-малко оптимизъм от средното и за ЕС като цяло. На Балканите най-оптимистично са настроени албанските общности, а на другия полюс са Турция и Босна и Херцеговина. Ние сме в средата.