Гледай
на живо

Светът осъди решението на Тръмп за Ерусалим

ООН: Едностранните действия застрашават мира в региона

Светът осъди решението на Тръмп за Ерусалим Още в мига, в който Доналд Тръмп изрече думите "крайно време е САЩ да признаят Ерусалим като столица... thumbnail text

Още в мига, в който Доналд Тръмп изрече думите "крайно време е САЩ да признаят Ерусалим като столица на Израел," започнаха реакциите на очакваното му решение, което включва и преместване на американското посолство от Тел Авив в Ерусалим. Според Тръмп това отговаря на реалностите и ще подпомогне мирния процес.

Единствената държава, която приветства решението, обаче беше Израел, тъй като определи стъпката като "историческа". За премиера Бенямин Нетаняху решението е "важна крачка към мира, тъй като няма такъв мир, който да не включва Ерусалим като столица на държавата Израел."

Лидерът на Палестинската автономия Махмуд Абас обяви в предварително записано съобщение, че решението на Тръмп е равносилно на отказ на САЩ от ролята им на посредник в близкоизточния мирен процес.

Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш беше сред първите, които реагираха и казаха, че "няма алтернатива на решението, включващо две държави" и "няма план Б" между Израел и Палестина. "Многократно съм се обявявал срещу всякакви едностранни действия, които ще застрашат шансовете за мир за израелците и палестинците," каза Гутериш пред репортери. Той добави, че въпросът за статута на Ерусалим може да се реши единствено и само с преки преговори.