Гледай
на живо

Светът отбелязва Деня на мързела

10 август е празник на всички безделници и ленивци

Светът отбелязва Деня на мързела Светът отбелязва днес деня на мързела. Според някои източници, денят се отбелязва вече повече от 100... thumbnail text

Светът отбелязва днес деня на мързела. Според някои източници, денят се отбелязва вече повече от 100 години, но никой не знае точно откога. Други смятат, че най-вероятно първите ентусиасти, свързани с празника, ги е домързяло да запишат първата година, в която са отпразнували "мързеливата" дата.

"Нека се отдадем на безбрежна леност и нека умът и тялото ни бъдат мързеливи през целия ден. Нека този ден не правим нищо" - това е девизът на празнуващите днес. Според тях това ще даде нов тласък на духа.

"Запомнете, че винаги може да бъде открит нов, още по-добър начин на нищоправене”, е записано под датата 10 август от положилите усилия да увековечат своя мързел.

Църквата смята мързелът за смъртен грях. През миналите векове той се е смятал за привилегия на богатите. Счита се, че мързелът е движеща сила на прогреса заради изобретения като дистанционното, ескалатора, пералнята, миялната или асансьора. Дори самият Айнщайн е казал, че е безпредметно да се работи непрекъснато. Човек трябва да спре и да отдели от безценното си време, за да съзерцава природата и да мисли.