София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Светът отбелязва Международния ден на грамотността

У нас ще се проведат безплатни правописни консултации

7 годиниОбразование 4 Боряна Райчева

На 8 септември светът отбелязва Международния ден на грамотността. Той е обявен от ООН на 17 октомври 1965 г. и е честван за първи път през 1966 г. Има за цел да популяризира и засили действията на обществото за ограмотяване на нуждаещите се. Ролята на ЮНЕСКО е да координира проявите и различните инициативи на международно ниво.

Около 793 милиона са възрастните по света, които не знаят да четат и пишат. Повечето от тях са момичета и жени. 67 милиона малки деца не ходят на училище и 72 милиона юноши не упражняват правото си на образование, според данни на ЮНЕСКО.

Най-тревожно е положението в страните Бенин, Буркина Фасо, Етиопия, Гамбия, Гвинея, Хаити, Мали, Нигер, Сенегал, Сиера Леоне и Чад. Там повече от половината възрастни хора са неграмотни

У нас ще има безплатни правописни консултации по случай Международния ден на грамотността, съобщи БГНЕС. Те ще проведат в градинката пред Народния театър “Иван Вазов”. Всеки ще може да провери своя правопис и да получи консултация. За тези, които се справят без грешка, са предвидени награди. 

 

Инициативата за проверка на правописа е в рамките на кампанията “Бъди грамотен” и се провежда за седми пореден път. Досега в нея са включили над 35 хил. души от цялата страна.