София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Светът се преклони пред големия Шарл Азнавур

Айфеловата кула светна в златно, редица световни личности почетоха звездата

6 годиниКултура 1 Боряна Райчева

В памет на великия френски певец от арменски произход  Шарл Азнавур Айфеловата кула в Париж изгря в златна светлина. Този жест се прави рядко и само в много специални случаи, съобщи телевизионният канал BFM.
 
Освен това на Йенския мост на Сена през цялата нощ се изпълняваха негови  песни, а на голям екран се излъчваха кадри от живота на артиста. Бяха показани  фотографии от детството му, както и от негови  концерти. Много от възрастните  парижани и гости на столица се събраха там, за да си спомнят песните, с които са се влюбвали и разлюбвали, а младите, за да се запознаят с магията на музиката на Азнавур.
 
Френският президент Еманюел Макрон  също почете починалия на 94-годишна възраст певец , заявявайки, че неговите шедьоври, тембъра на гласа му и уникалният му престиж ще останат живи за дълго време.
 
"Французин, привързан към арменските си корени и получил признание в целия свят, Азнавур придружаваше радостите и мъките на три поколения",  написа Макрон на страницата си Twitter. 
 
 
Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер също почете паметта на Азнавур.
 
"Шарл Азнавур беше човекът на толкова много послания. Много съм натъжен от новината за смъртта му. Той е вдъхновил поколение, дало толкова прекрасен образ на Франция като дом на международното културно влияние. В продължение на десетилетия и до послания му дъх този велик мултифункционелен художник, певец, композитор и актьор обогати живота ни за наше удоволствие. Не, никога няма да забравим огромния талант на един човек, който донесе на европейците толкова много емоции.",написа Юнкер.
 
Боб Дилън публикува серия снимки на Шарл, към които написа:
 
"Почивай в мир, Шарл! Благодаря ти за всичко!"
 
95-годишният английският писател Хари Лесли Смит също отдаде последна почит на своя съвременник.
 
"Просто феноменално велик артист и един от малкото, ако не и последният от моето поколение."
 
Шахнур Варинаг Азнавурян е роден в Париж в семейство на бежанци от турския геноцид. Баща му е певец, а майка му – актриса. На сцената е от 9-годишен.
Написал е над 1000 песни, продал е над 100 милиона плочи в 80 страни.
 
Играл е във филми на Франсоа Трюфо, Клод Шаброл, Фолкер Шльондорф. През 2002 г. получи роля и във филма „Арарат“, разказващ за геноцида.
 
Азнавур почина на 1 октомври в дома си на юг от Париж на 94 години, като  засега не се съобщават причини за смъртта, предстои аутопсия в сряда.