София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Светът се сбогува с Христина Ангелакова

Оперната прима прославила България в цял свят

6 годиниКултура 9 Боряна Райчева

Светът се сбогува с Христина Ангелакова. Световноизвестната оперна прима си отиде на 73 години, съобщиха членове на семейството ѝ.

Тя е родена в Исперих на 29 октомври 1944 година. Завършва Българската държавна консерватория, сега Национална музикална академия „Панчо Владигеров”. А след това записва специализация в академията „Санта Чечилия” в Рим.

Първите ѝ изяви на голяма сцена са в „Ла Скала”. През 1973 година получава наградата на конкурса за оперни артисти в италианския град Тревизо. А две години по-късно е първа в надпревара в Остенде, Белгия. След като името ѝ става известно в световен мащаб, тя е поканена да се завърне в България в колектива на Софийската народна опера. Установява се в София и пее на най-престижната оперна сцена в страната цели 23 години.

Паралелно с ангажиментите си в родината Христина Ангелакова не спира да гастролира по света. Тя е мецосопран.

В периода 2001 – 2004 година е директор на Софийската опера. От 1985 г. преподава оперно пеене в Националната музикална академия, като от 2000 г. е доцент. Христина Ангелакова е председател на фондация „Опера и балет“ и почетен гражданин на град Исперих.

След завършването си заминава за Италия, където записва специализация в академията "Санта Чечилия" в Рим. По-късно подписва тригодишен договор с операта La Scala, където са и първите й публични изяви. След редица награди в престижни световни конкурси, тя е поканена да се завърне в България и да пее в Софийската народна опера. Следващите 23 години тя е там, но паралелно гастролира по света.

Примата е гастролирала на сцените на Дойче опер в Берлин, Римската опера, Кралската опера в Брюксел, театър "Шан‘з Елизе", Виенската Щатсопера, Болшой театър, Монте Карло, Варшава, Будапеща, Санкт Петербург, Билбао, Овиедо, Равена, на многобройни фестивали и концертни прояви. Тя е носител на почетното звание "Доментадоре" на Република Италия за изключителни заслуги към културата на страната и е удостоена двукратно с "Кристална лира" на Съюза на българските музикални и танцови дейци. През 2015 г. тя беше наградена с орден "Кирил и Методий". През последните години е председател и артистичен директор на "Моцартови празници" в Правец.

Поклон пред паметта й!