София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

ПЕТКОВА: ВЪЗМОЖНО Е НОВО ПОСКЪПВАНЕ НА ТОКА

„ЦЕНАТА ЩЕ СЕ ПОВЛИЯЕ ОТ ЛИБЕРАЛИЗАЦИЯТА НА ЕНЕРГИЙНИЯ ПАЗАР“

8 годиниИкономика 5 Боряна Райчева

Възможно ново поскъпване на тока след либерализацията на енергийния пазар догодина. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова пред БНР.

Тя заяви, че няма основания за притеснения, във връзка със снабдяването с газ. Тя увери, че доставките на газ към страната ни вървят регулярно и добави, че България не е подписвала писмо за преразглеждане и неодобрение на проекта Северен поток-2.
До момента няма конкретни прогнози за цената на тока след промените. Съдейки по международната тенденция, след въвеждането на пълна либерализация на енергийния пазар, се наблюдава леко повишаване на цената на електрическата енергия. По-късно обаче тя спада под първоначалното си ниво, добави още Петкова.
Енергийният министър съобщи, че пълното освобождаване на пазара на електричество ще се случи у нас главно през 2016 година. Планира се на 11 декември Българската независима енергийна борса да започне работа пробно.
Петкова допълни, че в средата на декември се очаква да има резултат от преговорите с чуждестранни банки, заявили готовност да отпуснат заем на Националната електрическа компания. С тези средства тя ще се разплати на американските централи от комплекса „Марица-Изток“, които след проведени срещи с НЕК удължиха срока на споразумението до 26 февруари 2016 г.