София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

„Таймс“: Европа трябва да свикне с мисълта, че Америка няма да я брани вечно

Страните от ЕС трябва да увеличат разходите си за отбрана

8 годиниПолитика 1 Боряна Райчева

Ще трябва да се откажем от мисълта, че Америка винаги ще защитава Европа, пише Едуард Лукас в британския вестник „Таймс“. Рано (ако президент стане Тръмп) или по-късно (ако спечели Хилари Клинтън) това ще се случи: помощта на Америка ще престане.  

Според него позицията на Европа е незащитима: 500 милиона население на ЕС с БВП от 20 трилиона долара разчита за отбраната си на страна с 320 милиона население и БВП 17 трилиона долара. Значи по-бедната от двете страни осигурява 70 % от разходите за отбрана на Европа, но също и поема върху себе си голям риск.

Путин едва ли ще нахлуе в Аляска, но ако нападне балтийските страни, Америка ще трябва да влезе във война, при която Чикаго или Ню Йорк може да станат мишени, пише Лукас.

По време на студената война НАТО се спояваше от общия страх пред врага – Съветския съюз. Днес геополитическите, историческите и личните връзки между САЩ и Европа отслабват. Според Лукас Китай в момента е по-голяма заплаха за САЩ, отколкото Русия.

79-годишният сенатор е олицетворение на поколението, което постоянно се оглежда във времената на Берлинската стена и което вече отива пенсия. Новите американски политици имат съвсем други възгледи, пише авторът.

САЩ усещат неблагодарност и измама от страна на Европа. След края на Студената война европейските страни в НАТО обещаха да харчат 2 % от БВП за отбрана, но малко от тях изпълниха обещанието (освен Полша и Естония, които са заплашени от Русия). Което е по-лошо – тези пари се дават предимно за заплати, а не за въоръжение.

Технологичният разрив между американската армия и въоръжените сили на Европа се увеличава и за това още през 2011 предупреди тогавашният американски министър на отбраната Робърт Гейтс.

Оттогава ситуацията със сигурността на Европа се влоши: гражданска война в Сирия, „Ислямска държава“ в Ирак, анархия в Либия. Плюс това руснаците са заплаха не само за непосредствените си съседи от НАТО, но за Швеция и Финландия, които не са в блока.

Америка отговори на заплахата с разполагане на войски в Полша и в съседните ѝ страни, увеличавайки 4 пъти разходите си за отбрана. Пентагонът разбира, че най-опасният сигнал, който може да даде на Кремъл, е, че САЩ се отнасят несериозно към защитата на своите съюзници.

Усещането за пренапрягане е гориво за политическия мотор на хора като Доналд Тръмп, който счита, че САЩ трябва да престанат да плащат за отбраната на съюзниците си. Кандидатът за номинацията на демократите Бърни Сандърс смята, че САЩ трябва да се откажат от импералистическата си мисия и радикално да съкратят разходите за отбрана.

Хилари Клинтън има недостатъци, но тя най-добре разбира опасността, която идва от Русия. Тя съзнава, че ако Кремъл не бъде сдържан в своя двор – Източна Европа, скоро ще се превърне в заплаха за САЩ.

Мъдрите американци разбират, че на САЩ е изгодно Европа да остане силна, процъфтяваща и единна, така че с европейска подкрепа Америка да остане световен законодател, пише още Лукас.

Европейците трябва да почнат да дават повече пари за отбрана и да обединяват ресурси и потенциал. Нужно е Европа да се подготви за времето, в което Америка вече няма да бъде ѝ „чадър за сигурност“, пише още Лукас и добавя, че ако Европа направи това, вероятността Америка да продължи да подкрепя съюзника си, се увеличава.