София 3 °C София 3°C - ясно небе Велико Търново -2 °C Велико Търново -2°C - ясно небе Пловдив -1 °C Пловдив -1°C - мараня Варна 2 °C Варна 2°C - ясно небе Бургас 3 °C Бургас 3°C - предимно облачно

Тайни агенти ще пазят от терористи на Олимпиадата в Пионг Чанг

17 чуждеци бяха депортирани заради потенциална заплаха за игрите

6 годиниОбщество 9 Боряна Райчева

Южна Корея депортира 17 чужденци в превантивна антитерористична акция преди Олимпиадата в Пионг Чанг през февруари, съобщи Корейската имиграционна служба, цитиран от „Корея таймс“. Те са от пет страни, включително от Югоизточна и Централна Азия. Били са или членове на международни терористични групи, или такива, които са били издирвани от разузнавателни служби.

"Депортирахме 17 чужденци, които потенциално биха могли да представляват терористична заплаха за Олимпиадата", заяви имигрантски служител. "Трябва да сме много внимателни в борбата с тероризма, тъй като спортистите и хората от целия свят идват на Зимните олимпийски игри в Пионг Чанг", каза той. По думите му, не е изключено терористи да влязат в страната, като се преструват, че са наблюдатели на Олимпийските игри или наемат работници в корейските компании. Правителството обяви, че организира терористично разузнаване с участието на 50 страни. Очаква се някои страни да изпратят тайни агенти, за да защитят спортистите и персонала си по време на Олимпиадата. 

От своя страна Южна Корея проведе антитерористични тренировки със стотици въоръжени полицаи и пожарникари в и около Олимпийските игри в PyeongChang и Gangneung. По време на Игрите около 5000 служители на въоръжените сили ще охраняват денонощно обектите.