София 24 °C София 24°C - ясно небе Велико Търново 23 °C Велико Търново 23°C - ясно небе Пловдив 24 °C Пловдив 24°C - ясно небе Варна 22 °C Варна 22°C - предимно ясно Бургас 21 °C Бургас 21°C - предимно ясно

Такса предсрочно прекратяване на договор с мобилен оператор да отпадне

Това предлага Асоциация активни потребители

8 годиниОбщество 2 Боряна Райчева

Асоциация „Активни потребители" призовава мобилните оператори, които все още изискват заплащане на всички такси до края на срочен договор, при предсрочно прекратяване, да променят практиката си.

Припомняме че при предсрочно прекратяване на отношенията с телеком от потребителите се изисква заплащане на месечните такси за целия оставащ период от договора. Тези практики се основаваха на клаузи от общите условия, които противоречат на изискванията на Закона за защита на потребителите и следователно могат да бъдат обявени за нищожни от съда. За да се избегнат дълги съдебни дела, Комисията за защита на потребителите проведе преговори с операторите за доброволно изменение на тези клаузи.

Наскоро председателят на Комисията Димитър Маргаритов обяви, че са постигнати споразумения с два от мобилните оператора за намаляване на неустойките при предсрочно прекратяване на договори до три месечни такси. С третия оператор все още не е постигнато споразумение, но се очаква той също скоро да въведе тази промяна, за да не се стига до принуда по съдебен път

Все още обаче проблемът не е решен напълно. Оказва се, че един от мобилните оператори възнамерява да не прилага тази възможност към абонатите сключили договор преди 1 юли 2016. Това не е било предвидено в споразумението с Комисията.

Според Асоциация Активни потребители операторите трябва да се конкурират да запазват клиентите си с добри услуги, а не със закрепостяващи договорни клаузи.

Според Активни потребители, всички доставчици на телекомуникационни услуги трябва да променят общите си условия, давайки възможност за прекратяване срещу максимална неустойка от 3 месечни такси.